Tisdagen 26 november 2019
Kl 19.00
Biljettpris: Kr
80:-
Tillåten från 7 år
Speltid:
1 tim 45 min

Sverigepremiär: 201
9

Regi: Nils Tavernier. Medv.: Jacques Gamblin, Laetitia Casta,
Florence Thomassin, Bernard Le Coq, m fl.

Originaltitel: L´incroyable histoire du facteur Cheval

Södra Frankrike 1879. Ferdinand Cheval är en tystlåten lantbrevbärare som få ens lägger märke till. Under sina milslånga rundor dagdrömmer han om en värld full av sköna landskap och byggnader som han bara sett på vykorten som han delar ut. Under en av rundorna möter han änkan Philomène och när han får dottern Alice med henne vet han med ens vad han ska göra av sitt enkla liv. Han ska bygga ett stort palats åt henne. Alldeles själv.

Recension i Moviezine:

Fantastiska tempel i miniformat, ordspråk gjutna i murbruk, runda stenar, spiror, tinnar, torn och elefantskulpturer sammanfattar Ferdinand Chevals naivistiska, arkitektoniska verk Le Palais Ideal. Filmen är en hyllning åt den excentriske cowboy-mannen och kärleken mellan far och dotter. Allt i klassisk fransk tappning.

33 år tog det den tystlåtne brevbäraren Ferdinand Cheval, även kallad hästen, att bygga klart sitt mästerverk - ett palatset dedikerat sin älskade dotter som dog blott 15 år gammal. En tragedi som nästan förgör både Cheval och hans fru, om det inte vore för att han redan vid dotterns födsel påbörjat sitt palatsprojekt och genom att fortsätta arbeta på det får möjlighet att kanalisera sin sorg. Ett arkitektoniskt och högst fantasifullt verk som sedermera skulle uppmärksammas av både Pablo Picasso och André Breton.

I filmen säger Cheval sig själv inte höra hemma i den här världen, och enligt historiska källor ska han hela livet drömt om att bygga ett palats, men avvaktat till senare i livet då han varit rädd för att folk skulle skratta åt honom. Det var inte förrän han blev fullkomligen bergtagen av en spännande sten på en av sina postutdelnings-turer som ungdomsdrömmen åter väcktes till liv. Han är en man med stor integritet och det råder en mysticism runt honom som ingen tycks förstå mer än hans hängivna fru.

Filmen är baserad på den sanna historien om Ferdinand Cheval och regissören Nils Tavernier lyckas väl med att gestalta ett vackert och lågmält porträtt av en man som arbetar som en häst och genom tystnad kräver sin rättmätiga uppmärksamhet. Från första bildrutan ligger fokus på det som kan antas varit inspirationskällor för Cheval: den hårda vinden, de mjuka stenarna, färgglada blommorna och knotiga trädstammarna. Tavernier fångar känslan i materialen som omger det enkla liv Chevals familj lever. Bildspråket är poetiskt och bjuder på sagolikt vackra ljuskontraster. Fotot är helt klart det som fängslar mest, som berör och väcker flest tankar. Det är naturromantiskt och hipstrigt med betoning på de små detaljerna så som maskorna i stickade yllesjalar och handflator som knådar vad jag gissar är surdegsbröd.

Katarina Emgård